17 Temmuz 2009 Cuma

Telefon Formatlama İşlemi

Merhabalar Misafirlerimiz ; Telefon formatlama işlemi ile ilgili açıklamaları yapmaya ve bu işlemin aslında çokta zor olmadığını göstererek adım adım sizlerle bu işlemi yapmaya çalışacağız.

Öncelikli olarak belirtmek isterim ki format işlemi 2 çeşittir. Bunlar

1 - Hard Format ( Donanımsal Olarak Atılan Format )
2 - Soft Format ( Yazılımsal Olarak Atılan Format )

Bir diğer önemli hususda Symbian Nedir ve nasıl bir işletim sistemidir. Çoğu kullanıcının karıştırdığı bir konu telefonlarında olan işletim sistemini windows ile karıştırmalarıdır. Symbian Nedir yazımızı okursanız format işlemi sırasında sizlere mantık olarak yararlı olabileceğini düşünüyorum.
Symbian işletim sistemi kesinlikle windows ile karıştırılmamalıdır. Windows cd'den kurulur ve kurulumu zahmetli ve meşakatli bir işlemdir. Symbian işletim sistemi ise telefonun Flash olarak tabir edilen bölümünde sadece Firmware yüklenmesi ile ( Bknz. Firmware Yüklenmesi ) değişebilen bir kurulum dosyaları bütünüdür. Şimdi öncelikle gerekliliklere ve diğer alet edevattan bahsedeyim size.
Öncelikle Şu Şartları unutmamalısınız :
1 - Format işleminde En az %75 dolu bir batarya.
2 - Mümkünse hafıza kartı varsa PC de veya Telefonda Formatlanmış olması ( Bknz. Rehber ve Ajanda Yedekleme ). Unutmamanız gereken diğer bir husus ise hafıza kartınızda şifre varsa kaldırmalısınız.
3 - Kurulumdan sonra gerekli olacak olan sis dosyaları ( Zaten Vistayazilim.com Sitemizde Dolu Dolu var )
4 - Mümkünse biraz da cesaret
5 - İşlem sonrasında dil ayarlarınızı settings > Phone menüsünden değiştirebilir Türkçeye çevirebilirsiniz.
Evet Bu Şartları Sağladıysak Format işlemine başlıyoruz.
1 - Soft Format :

Soft Format , Software Format yani cihazınızı fabrika ayarlarına çevirmeniz için genellikle hard format yerine tercih edilen formatlama yöntemidir. Riski daha azdır ama sonucu başarısızda olabilmektedir yani hiç birşey değişmeden gelebilmektedir. ( Dikkat menülerde Fabrika Ayarlarına Dön Menüsü ile aynı değildir. )

- *#7370# tuşlarına basmanız ile başlatabilirsiniz format işlemini.
- Tüm Orjinal Ayarlar Geri Yüklensin mi ? Sorusu ile karşı karşıya kalacaksınız.
- Telefonunuz Bu soruya Yes dediğinizde Güvenlik kodunuzu girmenizi isteyecektir .Bunun amacı arkadaşlarınızın gırgırına telefonlarınıza format atmasını engellemektir.
- Format işlemi bitene kadar kesinlikle telefon pilini çıkarmayın geri döndüremeyeceğiniz arızalara sebep olabilirsiniz.
- Formatlama işlemi ortalama olarak 2-3 dakika sürecektir. Bu süre içersinde ekranınızda boş olarak görünecektir. Hard Formatta bu durum değişik olabilmektedir.
- Format Sonrasında telefonunuz açılacak ve ayarlarınız sıfırlanmış olacaktır.

- Bu aşamadan sonra rehber yedeğiniz ajanda yedeğiniz ve programlarınızı kurduktan sonra isterseniz menupro adlı program ile menü yerleşimlerinizi de geri yükleyebilirsiniz.

2 - Hard Format :

Hard Format , Hardware Format yani donanım tabanlı formatlama işlemi , genellikle telefonunuz hiç açılmıyor yada açılıp kapanıyor ise uyguladığımız bir format türüdür. Yedekleme işlemlerini software formatta anlattığımız şekilde yaptıktan sonra formatlama işlemine geçiyoruz.
- Telefonunuz kapalı durumda iken yapacaksınız.
- ( * ) ve ( 3 ) ve ( # ) ve Kapama Açma tuşlarının dördüne basılı tutacaksınız.
- Telefonunuz bir süre açılmıyormuş gibi beyaz ekranda kaldıktan sonra Formatting yazısı gelecek ve formatlama işlemi başlayacaktır. %75 batarya dolu olma şartı aynen geçerli olmak kaydı ile işlem 2-3 dakika kadar sürecek ve telefonunuz tekrar açılacaktır.
- Yedeklerinizi de yüklediğinizde konu tamamen çözülmüş telefonunuz formatlanmış olcaktır.
Geçmiş olsun

aStaLaviSta
Vista Yazılım Administrator

www.vistayazilim.com

0 yorum:

Yorum Gönder